{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Hagyomány

Életfák a Városligetben

Kaposváron 2002 októbere óta családias jellegű hagyomány volt, hogy Szita Károly polgármester élő facsemetéket ültetett a város újszülötteinek köszöntésére. Azonban amikor az erre szánt terület 2005-re megtelt, a város közgyűlése egy életfaszobor felállításáról határozott.

Ennek köszönhetően 2006-ban avattuk fel az első életfát. A bronzból készült műalkotás Gera Katalin szobrászművész munkája. A fa leveleit azok a kis rézlapocskák jelentik, amelyekre Gschwindt András kézművesmester gravírozza fel a legifjabb kaposváriak nevét és születési dátumát.

A levélkéket az évente 2–4 alkalommal megrendezett Életfa-ünnepségek keretében helyezzük fel, ahol a felkerülő levelek másolatát minden család személyesen veheti át a polgármestertől. A családias hangulatú rendezvényen gyerekműsor szórakoztatja, valamint fagylalt, illetve – az időjárástól függően – sült gesztenye várja a családokat. Az első életfa 2120 névvel „lombosodott ki”, így újat kellett „ültetnünk”. A város ismét Gera Katalin művésznőt kérte fel annak elkészítésére. Az új fát 2012 májusában avattuk fel, ágaira összesen 3600 kisgyermek neve fér fel. Jelenleg a rendelkezésre álló levélhelyek körülbelül egyharmada várja még ifjú gazdáját.

Úgy véljük, az életfák Kaposvár legértékesebb és legjelentősebb szimbólumait jelentik. A legifjabb kaposváriak levélkéinek felhelyezése azért is fontos számunkra, mert ily módon is lehetőségünk nyílik köszönetet mondani a szülőknek, hogy munkájuk mellett gyermeket is vállalnak, ezzel is erősítve a kaposváriak közösségét.