{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Amit Kaposvárról befektetőként tudni érdemes

Kaposvár Somogy megye dinamikusan fejlődő székhelye, megyei jogú város, kistérségi központ, egyetemi város és püspöki székhely. Városunk lakossága az utolsó adatok szerint 64 872 fő, vonzáskörzetében közel 120 000 ember él. A település területe 113,59 km2.

A Dél-dunántúli régió földrajzi fekvésének köszönhetően Magyarország déli kapujának tekinthető. Somogy megye az ország ötödik legnagyobb megyéje. Kaposvár megyén belüli szerepe igen jelentős, mind a gazdaság, a kereskedelem, a közlekedés, a távközlés, az államigazgatás, mind az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, a kultúra és a turizmus területén is széles körű és változatos szolgáltatást kínál a térség lakosságának, vállalkozásainak. A városban a regisztrált vállalkozások száma meghaladja a tizenegyezret.

A város Budapestről közúton két irányból érhető el. A környező városoknak (Pécs, Nagykanizsa, Dombóvár, Szigetvár) és a Balatonnak közvetlen főútvonalas összeköttetése van a megyeszékhellyel (61-es, 66-os, 67-es út). Kaposvárt négy irányból (Dombóvár, Gyékényes, Siófok, Fonyód) lehet vasúton megközelíteni. 11 km-re a megyeszékhelytől helyezkedik el a volt katonai repülőtér, mely a magyar állam tulajdonát képezi, és jelenleg használaton kívül van.

Kaposvár fejlett infrastruktúrával rendelkezik. A város vízellátása, csatornázottsága lényegében százszázalékos. A vezetékes gázellátás igény szerint biztosítva van. A város úthálózatának nagyobb részét az elmúlt években felújították. A helyi tömegközlekedést önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság látja el. Kaposváron megyei kórház működik, az intézmény az utóbbi években történt rekonstrukciós munkáltatoknak köszönhetően korszerű épületegyüttesben, a legmodernebb műszerekkel biztosítja a betegellátást. 2015-ben adják át az új térségi hulladékkezelő telepet.

Kaposvár arra törekszik, hogy olyan zöld város legyen, mely jövőjét a megújuló energiák használatára alapozza. Városunk célja, hogy 2050-ig teljes egészében megújuló energiával működjön a város. A közszolgáltatást végző cégek már közösségi tulajdonban vannak, így a település a legolcsóbb városok közé tartozik, és garantálni tudja a szolgáltatások minőségi színvonalát. A cél megvalósítása érdekében még az idén megvalósul a közvilágítás teljes korszerűsítése, a köztéri lámpatestek izzóinak energiatakarékosra cserélése. A városi fürdő fűtése már ma is (a cukorgyár által előállított) biogázzal történik, de tervben van, hogy a futballstadiont is bekapcsolják a rendszerbe. Ugyancsak a tervek között szerepel egy biomasszaüzem építése, amely mérsékelné a távfűtés díját, napelemparkok létrehozása, az önkormányzati intézményeket ellátó kis naperőművek felszerelése, és a szélenergia hasznosításának lehetőségét is vizsgálja a város.