{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

843 fő elhelyezkedését támogatják

A Németh István Program, és az abban szereplő Foglalkoztatási Paktum célja az, hogy jobban éljenek a kaposváriak – emelte ki Szita Károly polgármester az együttműködési megállapodás aláírásán.

– A célunk az, hogy a városban mindenki dolgozhasson, aki akar, és mindenki versenyképest fizetést kapjon – tette hozzá Szita Károly. A mostani, 1,2 milliárdos program keretében 843, ma még munkanélküli városlakó juthat olyan munkához, amellyel biztonságos anyagi körülményeket tud teremteni magának és családjának.

Az együttműködési nyilatkozat aláírásakor a polgármester kiemelte, azért kezdeményezte, hogy a munkáltatók is csatlakozzanak a programhoz, mert így a piaci igényekhez igazodva, hatékonyan tudnak majd munkahelyeket teremteni. Szita Károly közölte a jelenlévőkkel, hogy amennyiben igényük mutatkozik rá, úgy a város pályázni fog egy színvonalas, szálloda minőségű munkáshotel megépítésére.

A Foglalkoztatási Paktum többek között a helyi és a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, a szakképzésért felelős szervezetek és az iparkamarán keresztül a helyi munkaadók együttműködésével fog megvalósulni. Az alaptó tagot között szerepel a Fino-Food Kft., a Videoton Elctroplast Kft., a Kapos Atlas Gépgyár Kft., a Slendy Kft, az 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., a Kométa 99 Zrt., a Szabó Fogaskerékgyártó Kft., a Lakics Gépgyártó Kft. és a Kapos Holding Zrt is.

Az aláíráskor a polgármester a legfrissebb, újfent javuló munkaügyi statisztikákat is ismertette a jelenlévőkkel. Ezek szerint rekordalacsony a munkanélküliség, 1465-en kerestek állást a legutóbbi adatok szerint a somogyi megyeszékhelyen. Ez azt jelenti, hogy 3,3 százalékos a munkanélküliség a városban, ez az elmúlt húsz évben soha nem volt ilyen alacsony.

További 6,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma, az előző hónaphoz képest 99-cel kevesebb munkanélküli volt Kaposváron. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest ez 22,9 százalékkal alacsonyabb érték.

A betöltetlen álláshelyek száma is csökkent, a korábbi 362-höz képest csupán 269 munkahelyre nem találtak a munkaadók embert. A tartósan (egy éven túl) regisztrált álláskeresők száma 342 fő volt. Ez a szám az előző évhez képest 243 fővel csökkent, így jelentősen, 41,5 százalékkal javult ez a mutató.