{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Fekete István Látogatóközpont

Deseda

A Fekete István Látogatóközpont Kaposvártól északra, a Deseda-tó festői környezetében található. A közvetlenül a vízpartra tervezett kiállítási épület egyedi építészeti megoldással egy hajót formáz, amely orrával a víz felé fordul.

A tó és a környező erdők helyi jelentőségű védett természeti területet alkotnak, ami változatos élővilágnak ad otthont. A „Békalencse, vízipásztor, fakopáncs – A Deseda élővilága” című állandó kiállításunk a környék természetes élőhelyeit, az élőhelyekhez kötődő természetes növény- és állatvilágot mutatja be, kiemelve a védett és ritka fajokat, az európai, országos vagy regionális jelentőségű természeti értékeket.

A kiállítótérbe lépve egy hatalmas tavibéka-modell vezeti be a látogatókat a Deseda-tó vizes élőhelyeinek – nyílt víz, vízpart, mocsárrétek növény- és állatvilága – bemutatására szolgáló vitrinekhez. A vitrinekkel szemben egy száraz diorámában pedig a környéken előforduló kétéltű- és hüllőfajokat ismerhetjük meg. A Deseda-tó jellemző békés és ragadozó halfajait egy nagy édesvízi akváriumban csodálhatjuk meg.

A kiállítás központi látványeleme egy – az épület teljes magasságát kitöltő – épített tölgyfa és a hozzá kapcsolódó életközösséget bemutató dioráma. A földszinten, a fa körül három különböző élőhely (zsombékos, mező, erdő) jellemző növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg. A dioráma alatti alagútba bebújva, „a föld alatt” egy kotorékot láthatunk egy hempergő rókakölyökkel és egy vakondjáratot, cserebogárpajorokkal és egy földigilisztával. Az erdők élővilágát bemutató vitrinekben pedig további állat- és növényfajokat, illetve ehető és mérges gombákat is megismerhetünk.

Az emeleten, a fa lombkoronájában a fán élő gazdag élővilágot figyelhetjük meg, többek között egy tojásaira vigyázó egerészölyvet, egy mókusra vadászó nyusztot, egy a fát „kopogtató” fakopáncsot, egy macskabaglyot és több kisebb énekesmadarat is. A galéria közepén elhelyezkedő dupla vitrinben további, a lombkoronában előforduló emlősöket és madarakat ismerhetünk meg. Az emeletre vezető lépcső fölött mindenképpen érdemes felfelé tekinteni, ugyanis egy közel másfél méter nagyságú sávosszitakötő-modellt láthatunk a fejünk felett.

Az interaktív elemekkel, informatikai eszközökkel színesített kiállítás maradandó élményt nyújthat kicsik és nagyok számára egyaránt. A fogadótérbe lépve az információs pulttal szemben egy hatalmas műholdas térképen nyomógombok segítségével tájékozódhatunk a Deseda-tó környéki objektumok (pl. kerékpárút, turistaútvonalak, arborétum) elhelyezkedéséről. A kiállításról a vitrinek előtt elhelyezett táblagépek segítségével nyerhetünk információkat. Az interaktív játékok (kirakók, memóriajáték, társasjáték) pedig játszva ismertetik meg a gyerekekkel az itt honos állatokat és növényeket, az ehető és mérgező gombákat és a természetvédelem gyakorlati alkalmazását. Egy dobozban ablakok kinyitogatásával apró élőlényeket, terméseket és gubacsokat nézhetnek meg a látogatók, míg egy másik tablón az erdő állatainak szőrét simogathatják meg, és lábnyomukat hasonlíthatják össze. Az előadóteremben elhelyezett projektor, kivetíthető mikroszkóp és több tanulómikroszkóp hasznos szolgálatot tesznek a múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmával.

A kiállítást a vadvilág kültéri megfigyelésének többféle lehetősége egészíti ki. A látogatóközpont teraszáról egy óriás távcsövön keresztül szemlélődhetünk. Detektív üvegen keresztül megfigyelhetjük a Deseda színes madárvilágát a madármegfigyelő kunyhóból, megismerhetjük a leggyakoribb szitakötőfajokat a szitakötőházban, a béka- és teknőslesnél pedig a vízpartok kis lakóit természetes környezetükben figyelhetjük meg. A madárkifutóban tőkés récék kaptak helyet. A megfigyelő létesítmények bejáratát kültéri makettek (nagy kócsag, két nászrepülés közben lévő szitakötő, béka és teknős) jelzik.

A látogatóközpont projektjében a tavat körülölelő kerékpárút is helyet kapott, ehhez kapcsolódóan kerékpár-kölcsönzési szolgáltatást is nyújtunk. A vendégek különböző méretű gyermek- és felnőttkerékpárok közül válogathatnak. Továbbá az idelátogatók kirándulóhajóról és csónakból is megfigyelhetik a tavat és annak élővilágát. A tizenegy személyes sétahajó gyerek- és felnőttcsoportoknak, nagyobb baráti társaságoknak is nagyszerű élményt nyújthat!

További szórakozási lehetőség a játszótér és a vízi játszótér is. A vízi játszótéren háromféle játékot próbálhatunk ki, a pontonhídon egyensúlyozhatunk, kézikomp segítségével tudjuk áthúzni magunkat egyik oldalról a másikra, és tutajon ügyeskedve juthatunk a várhoz.

Nyitva tartás

április 1. – október 31.: hétfőtől vasárnapig 10–18 óráig október 31. – április 1.: keddtől vasárnapig 10–16 óráig

Elérhetőségek

Bodó Alexandra csoportvezető
deseda@smmi.hu
Telefon: +36 (30) 869 6051

Belépőjegyárak

Teljes árú: 780 Ft/fő
Kedvezményes: 390 Ft/fő
Családi jegy: 1650 Ft
Csoportos jegy (10 fő felett): 660 Ft/fő, 330 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozás: 650 Ft/fő
Szakmai tárlatvezetés: 2750 Ft/csoport (előzetes bejelentkezés szükséges!)

Hajózás

április 1. – október 31. között,
hétfőtől vasárnapig 10–18 óráig félóránkénti indulással!
Első indulás: 10.15
Utolsó indulás: 17.15
A kirándulóhajó bérlése (a kilátóig vagy desedai körútra) előre egyeztetett időpontban lehetséges!

Bejelentkezés: +36 (20) 310 2639