{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Rippl-Rónai József Megyei Hatókörű Városi Múzeum

A Somogy megyei múzeumi szervezet jogelődje 1909-ben alakult meg Somogymegyei Muzeum Egyesület néven. A már korábban kiállításon is bemutatott gyűjteményeit a vallás- és közoktatásügyi miniszter 1936-ban nyilvánította közgyűjteménnyé. A két világháborút átvészelt muzeális anyag nagysága 1948-ban már meghaladta a 12 ezer darabot. 1949-től a Somogy Megyei Múzeum nevet viselte, ekkor gyűjteményei állami tulajdonba kerültek. 1951-ben Bernáth Aurél nyitotta meg az első, a kor színvonalán álló állandó kiállítást.

1961-ben a múzeum, megyei szervezetként, a megyei tanács irányítása alá került, neve ezért „Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága – Rippl-Rónai Múzeum” lett. Ekkor a megyei múzeumi szervezetnek hat vidéki kiállítóhelye volt. 1973-ban indult el a munkáját bemutató szakmai folyóirat, a Somogyi Múzeumok Közleményei. Hálózata később tovább bővült, 1977-ben a múzeumi szervezet már 39 múzeumi egységből állt.

1991–1993 között a somogyi városokban lévő helytörténeti múzeumok önálló múzeumi intézményekké váltak. A nagyfokú hálózatépítés után a kilencvenes években a minőségi kulturális szolgáltatásokra és a fenntarthatóságra helyeződött át a hangsúly, és a hálózat fokozatos karcsúsítása következményeként a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezete 2012-ig tizenkét egységből állt. A 2007-es intézmény-összevonás eredményeként átvette a Somogy Megyei Művelődési Központ feladatkörét.

A kaposvári székhelyű intézmény 2011-ben részben kiköltözött addigi központi épületéből. Szolgáltatásai jelenleg négy telephelyen érhetők el. Kiállításai, a régészeti és képzőművészeti szakág, a könyvgyűjtemény a régi központi épületben (Kaposvár, Fő utca 10.) maradtak, az igazgatóság az adminisztrációval, valamint a többi szakággal (néprajz, természettudomány, történettudomány, restaurátorok) a Kaposvár, Fő utca 101. számú épületben kaptak helyet. A múzeumi rendszer reformja keretében 2012-ben többször váltottak fenntartót a megyei múzeumok. Addigi tagintézményeik pedig – néhány kivételtől eltekintve – a helyi önkormányzatok fenntartásában működnek tovább. E rendszerben kiemelt szerep jut a megyeszékhelyi múzeumoknak, amelyek települési feladataik mellett megyei hatókörű múzeumként jelentős állami – régészeti, szakmai, módszertani – feladatokat is ellátnak. Somogyban ezt a küldetést a megszűnő Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága (SMMI) jogutódjaként a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Rippl-Rónai Múzeum) folytatja.

Szentjakabi Bencés Apátság és Romkert

Somogy megye egyik legszebb és legfontosabb műemléke, mely Kaposvár városközpontjától keletre, a Zselicség és a Kapos-völgy találkozásánál található. Az 1061-ben alapított, egykor zselicszentjakabinak hívott apátság hazánk első magánalapítású bencés monostora volt. Az apátsági templom helyenként több méter magasan fennmaradt falai hatalmas értékkel bírnak, 11. századi építészetünk kevés megmaradt emléke közé tartoznak. Mint Kaposvár legfontosabb és leglátványosabb középkori emléke ideális helyszín diákcsoportok iskolai foglalkozás keretében történő fogadására, rendhagyó történelemóra tartására, de célunk, hogy Kaposvár lakossága, valamint a távolabbról idelátogatók egyaránt ismerjék meg történeti és építészettörténeti értékeinket, e vidék múltját. A falak körül gondozott, parkos-fás területet alakítottak ki, az apátság körül nagyobb erdős területek vannak. A hely kiváló kiránduló- és pihenőhely azok számára is, akik a nagyváros zajától kívánnak szabadulni.
Érdeklődni és bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: 30/206-2881

Ásványmúzeum

Dr. Benkő Géza magángyűjteménye négyezernél több ásványpéldányt (köztük sok ritkaságot), több száz csiszolatot, ősmaradványt és a velük kapcsolatos antikvár irodalmat tartalmaz. Modern, saját világítású vitrinekben főként a Kárpátok, illetve a Kárpát-medence, valamint az egykori Szovjetunió, Kína és valamennyi földrész ásványaiból látható állandó kiállítás. Időszakos kiállításként jelenleg ősmaradványok (dinoszauruszok!) is megtekinthetők.

7400 Kaposvár, Rippl-Rónai utca 24.
Tel.: +36 (82) 320 591, +36 (20) 315 0421
Előzetes bejelentkezés alapján bármikor látogatható.
Belépő: felnőtt 600 Ft, gyermek/nyugdíjas/csoportos (10 főtől) 300 Ft
Az árak a tárlatvezetést is tartalmazzák.

Somogyi Sportmúzeum

1996 novemberében nyitotta meg kapuját Kaposváron a Somogy Sportmúzeum. Somogy megye legjobb sportolóit, számos sportág nagy egyéniségeit és azok relikviáit mutatja be. Eredeti dokumentumok, oklevelek, serlegek, tiszteletdíjak, érmek, sportruházatok és sporteszközök gazdag tárháza fogadja a látogatót. Ma is létező és már megszűnt sportegyesületek anyagai ugyancsak megtalálhatók, miként bizonyára érdeklődésre tarthat számot az előtérben megszemlélhető egykori eredeti sporteszközök gyűjteménye.

7400 Kaposvár, Kontrássy utca 3.
Telefon: +36 (82) 427 492
Honlap: www.somogyisport.hu/sportmuzeum
Nyitva tartás: előzetes bejelentkezés alapján a +36 (20) 563 9467-os telefonszámon.
Belépődíj nincs.

Vaszary Emlékház

Kaposvár abban a kitüntetett helyzetben van, hogy egyszerre két festőóriásunk szülővárosaként ismerhetjük. Rippl-Rónai József és Vaszary János, a modern magyar művészet meghatározó alakjai – csupán hat év különbséggel, 1861-ben és 1867-ben – jeles kaposvári pedagóguscsaládok sarjaiként látták meg a napvilágot. Az emlékház kialakítása a Magyar Nemzeti Galéria – a festő hagyatékának őrzője – jelentős szakmai támogatásával, a művész huszonhárom festményének kölcsönzésével valósulhatott meg. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum három képpel járult hozzá az emlékkiállítás anyagához.

7400 Kaposvár, Zárda u. 9.
Telefon: +36 (82) 314 011

Jegyárak (a látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges):
felnőttjegy: 670Ft/fő
nyugdíjas- és csoportos (10 fő felett) jegy: 340 Ft/fő
diákjegy (és a szervezett iskolai csoportok kísérő tanárai): ingyenes

Vaszary Képtár

A Vaszary Jánosról elnevezett képtár kortárs időszaki képző- és iparművészeti kiállítások színhelye. A képtár az Együd Árpád Kulturális Központban – az Agórában – talált otthonra.

7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 2.
Agóra, I. emelet
Telefon: +36 (82) 512-228

Nyitva tartás: egész évben, kedd–szombat: 10.00 – 18.00. Hétfőn és vasárnap zárva tart.
Belépődíj van, amely kiállításonként változó.

Takáts Gyula Emlékház

Takáts Gyula egykori otthona 2010. február 4-e óta emlékházként működik. Kaposvár városa a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaságot bízta meg az emlékház működtetésével. A kaposvári családi ház a fonyódi villával és a Bece-hegyi remetelakkal adta a költőnek szeretteivel együtt – szülei, idősebb Takáts Gyula és Mocsy Lenke, huszonnégy évig első felesége, Szabó Ilona (Loncika), majd közel húsz évig második felesége, Horváth Stefánia – a biztos, nyugalmas alkotói hátteret. Utolsó éveiben szívesen üldögélt a teraszon vázlatfüzetében megörökítve a ház udvara mediterrán bujasággal zöldellő bokrait, fáit. A lakást díszítő alkotások a kortárs képzőművészek barátságának tárgyiasult bizonyítékai, emlékei. A költő személyes használati tárgyai és a falakon Rippl-Rónai József, Egry József, Rudnay Gyula, Csók István, Czigány Dezső, Martyn Ferenc, Nagy István, Schéner Mihály, Würtz Ádám, Németh János és Csiszár Elek munkái az elmúlt évszázadot idézik.

A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozó költő 4500 kötetes könyvtára, a 93-féle folyóirat és levelezései gazdag irodalmi és közéleti munkásságát reprezentálják. Első verseskötete 1935-ben jelent meg Kút címmel, az utolsó verseit pedig a 2007-ben kiadott Hol is a Volt kötet zárja borítólapjai közé. A hatvankötetes költő életművét versein kívül ifjúsági és kisregényei, tanulmányai, esszéi és műfordításai együtt teszik a magyar irodalomban a Pannon táj ihletett tolmácsolójává. Baráti kapcsolata a 20. század nagy alkotóival, kortársaival Babits Mihálytól Weöres Sándoron, Csorba Győzőn, Tatay Sándoron keresztül Erdélyi Józsefig immár legendás. Az emlékházban a vendégfogadó sarkot Balázs János Takáts Gyula gimnazista korában, Egry József Vitorlás napfelkeltével című alkotásai, az aranyozott női alakos ingaóra, rajta faragott Pieta-szoborral, a koronás Kisjézussal tették meghitté, marasztalóvá. A Balaton tisztelete és szeretete indukálta az életen át tartó mély barátságát Egry Józseffel. 1955-ben Vízitükör címmel közös könyvük jelent meg.

7400 Kaposvár, Kovács-Sebestény Gyula utca 9.

Nyitva tartás:
Kedd: 10.00–14.00
Csütörtök: 12.00–16.00
Szombat: 10.00–14.00

7400 Kaposvár-Kaposfüred, Kisközi utca 63.
Telefon: +36 (82) 425 410
Nyitva: K–V: 14.00–18.00; hétfőn zárva. Előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Belépő nincs.

Kaposfüredi Galéria és Szoborpark

Az 1992-ben alapított magángaléria hazai és külföldi kortárs képzőművészeknek ad kiállítási lehetőséget. Célja a vizuális kultúra és a nemzetiségi művészet megismertetése. A tárlatok alkalmat adnak a társművészetek bemutatkozására is, a megnyitók alkalmával zenei és irodalmi összejöveteleket tartanak. A szabadtéri szoborparkban Kling József kaposvári szobrászművész állandó kiállítása látható.

Vasúti Emlékmúzeum

Az állandó kiállítás bemutatja a magyar vasút mozdonyait, motorvonatait és motorkocsijait. A mozdonyfotók mellett helyet kapott egy működő terepasztal is, melyben az eredeti kisvasút mellett kicsinyített formában robognak a MÁV vonatai. Megtekinthetők még a kiállított vasúti sapkák, egyenruhák, pálya- és járműalkatrészek, mozdony- és kocsigyártási, továbbá tájékoztató és iránytáblák, lámpák, oklevelek, utazási igazolványok, menetrendkönyvek, utasításkönyvek és az egyéb vasúti témával foglalkozó kiadványok.

7400 Kaposvár, Jutai út 2. (a tüskevári vasúti megállóhely épülete)
Telefon: +36 (30) 244 8188
E-mail: vlvte@freemail.hu
Web: www.vasuttortenet.eoldal.hu

Nyitva tartás: vasárnap 10–13.00, 14–17.00
Előzetes bejelentkezés alapján (két-három nappal a látogatást megelőzően) látogatható.
(Lehetőség szerint a látogatás előtt min. két nappal)
Belépő: felnőtt 200 Ft, gyerek 150 Ft, csoport (10 főtől): 100 Ft, családi (4 fő részére 3 alkalommal felhasználható): 1200 Ft

"Történelemóra a légópincében"

A különleges kiállítást a Somssich Pál utca 7. szám alatt nézhetik meg az érdeklődők. Megtekinthetők a katasztrófavédelem munkája, a lakosságvédelem tárgyi és technikai eszközei, fotók, tablók, riasztóeszközök, védőfelszerelések, híradás-technikai eszközök, valamint egy korabeli tábori kórház sürgősségi részlege is.

Telefon: +36 (82) 410 333
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A látogatás ingyenes.

Somogy Kereskedelme Anno...

Gombos Gusztávné magángyűjteménye a század eleji szatócsboltok, vendéglátóhelyek berendezéseit és felszerelését ismerteti meg a közönséggel a belváros szívében, az Anker-házban.

7400 Kaposvár, Fő utca 12.
Telefon: +36 (30) 936 5553
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Belépődíj nincs!