{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Rippl-Rónai Fesztivál

május utolsó hétvégéjén

Kaposvár minden év májusának utolsó hétvégéjén megrendezi háromnapos, ingyenesen látogatható programsorozatát, a Rippl-Rónai Fesztivált. A 2000-ben Festők Városa néven indult rendezvényen kiállítások, street art, utcaszínház és persze változatos koncertek várják a látogatókat.

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett összművészeti fesztivál egy igazán nívós és páratlan gyűjtemény megnyitójával tárta szélesre képzeletbeli kapuját: Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye nem csak azért kiemelkedő jelentőségű Kaposváron, mert az egykori szenvedélyes műgyűjtő a világhírű festőművész édestestvére volt, hanem azért is, mert most egy frissült, újdonságokkal teli kiállítás várta a publikumot. Méghozzá olyan remekbe szabott alkotásokkal, mint Kernstok Károly monumentális Honfoglaló vitézeket ábrázoló üvegablak terve, vagy Czigány Dezső portréi.

A korábbi évekhez hasonlóan a város az idén is lehetőséget biztosított amatőr művészeknek arra, hogy a nagyközönség elé tárják kedvenc alkotásaikat, és bepillantást adhassanak az érdeklődőknek a kulisszák, pontosabban a festőállványaik mögé a VI. Országos Utcatárlaton a város sétálóutcáján.

A fesztivál programkínálatának egy igazán egyedi színfoltja a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola által szervezett Street Art, ami egy utcai művészeti programsorozatot takar. Helyi, nagyszabású, kortárs – ez a három jelző jól körülírja a 9. Groteszk Triennálét, amelynek kiállításait azonban elsősorban látni kell. A Csiky Gergely Színház művészei a fesztivál ideje alatt megismételhetetlen korszakidézést varázsolnak a sétáló utca járókelői számára. A „Túl a Róma villán, Kaposvár felett” című zenés és verses kalandozás a névadó Rippl-Rónai József olyan kortársait eleveníti fel, mint Ady Endre, Babits Mihály, Móricz Zsigmond. Idén a fesztivál kínálata egy gasztronómiai elemmel is bővült, elkészül a Rippl-Rónai sütemény. A kaposvári festőóriás Pataki Ádám cukrászmestert ihlette meg, s ő vállalta fel a torta megalkotását, amely Rippl-Rónai ízlését tükrözi színekben és ízekben egyaránt.

Ebben az évben is bőven volt miből válogatniuk a zeneszeretőknek, a színpadi produkciók minőségét és jellegét a szervezők a fesztivál arculatához igazították. Az országosan elismertek mellett teret adtak többek között olyan előadóknak is, akik a hazai világ- és könnyűzenei utánpótlást képviselik, segítve ezzel népszerűségük növelését, egyszersmind pedig erősítve a Rippl-Rónai Fesztivál sokszínűségét.

A fesztivál nagyszínpadján fellépett Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei formációja, a Csík Zenekar, egyik utolsó koncertjét adta Kaposváron a Heaven Street Seven, az zárónapon pedig a kortárs trendeket és a klasszikus rockzenét vegyítő Ivan & The Parazol is megtáncoltatta a főtérre látogatókat. A minőségi blues zenéről – mint minden évben – idén is a fesztivál blues terasza gondoskodik.

Idén is kinyitotta kapuit a fesztivál immáron tradicionálissá vált „audiovizuális műhelye”, a HangKépUdvar, ahol élőben ritkán hallható zenekarok és lemezlovasok, a Kaposvári Egyetem művészeti karos hallgatóinak munkáiból összeállított kortárs kiállítások és az elmaradhatatlan fényfestés várták az underground kultúra kedvelőit.

Honlap: www.ripplfeszt.hu
Facebook: www.facebook.com/ripplfeszt