{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Szivárvány Kultúrpalota

1928-ban nyitotta meg kapuit az eredetileg Városi Mozgóképszínháznak, majd Vörös Csillagnak keresztelt épület, amely egyike volt Magyarország legrégebbi és legelegánsabb mozijainak. A rendszerváltást követően, 1990. március 15-én kapta a Szivárvány nevet, amelyet a mai napig visel.

Lamping József kaposvári építész tervei alapján Horváth Andor mérnök és az Építőipari Rt. építette az eredetileg 821 ülőhellyel rendelkező mozi épületét.

Az art deco stílus jegyeit viselő épület kellemes hatású belső terét gazdagon díszítették egyiptomi ornamentikával. Ugyanis amikor 1920-ban felfedezték Tutanhamon sírját, az európai építészettörténetbe újra bevonult az egyiptomi ornamentika mint díszítőmotívum. Számos art decós épületet díszítettek akkoriban – főleg mozikat – ezzel a stílussal, megteremtve a „csodavárás” illúzióját. A mozgókép okozta varázs így olvadt össze a fáraók világának misztikumával. Az épület külső homlokzatán is megjelennek az egyiptomi építészet ornamentikai elemei, díszítései (például az oszlopfők). Szép alkotás a főbejárat feletti üvegablak, meglepő a Napóleon-sapkát utánzó előtető. Az épület 2009 óta országosan védett, műemlék.

A mozi épülete előtt kialakított gyülekezőtér épített támfalpadjára helyezték ki Wéber Klára Florentin című bronzszobrát (ülő alakos lányka). Az épületet tervező jelentős kaposvári építész emlékére állították fel a „Lamping-oszlopot”, mely a vakok és gyengén látók számára is megtapasztalhatóan az épület 1:50 léptékű bronz makettjét foglalja magában. A mű Horváth Balázs alkotása.

A felújítási munkálatokat követően (tervező: L. Balogh Krisztina) európai színvonalú létesítmény készült el, amely méltó helyszíne lehet a város kulturális és művészeti eseményeinek, zenei rendezvényeknek, hangversenyeknek, színpadi előadásoknak, konferenciáknak, valamint eredeti funkcióját megőrizve a „Szivárvány filmklubnak”.

Az épület nyitva tartása

A Szivárvány Kultúrpalota hétköznapokon 11.00–19.00 óráig, illetve az előadások végéig van nyitva. Hétvégén rendezvények szerint.
A nyitvatartási idő alatt a kultúrpalota közönségforgalmi területei, színházterme szabadon látogathatóak, amennyiben nincs rendezvény vagy próba. A vezetett épületlátogatásról a Szolgáltatásaink – Épületlátogatás idegenvezetéssel menüpontban található bővebb információ.

A pénztár nyitva tartása

Rendezvényeinkre elővételben a kultúrpalota pénztárában (Noszlopy G. u. 5–7., nyitva tartás: H–P 11.00–19.00 óráig, hétvégén rendezvények előtt egy órával), valamint a Tourinform-irodában (Fő u. 8., nyitva tartás: H–P 09.00–17.00 óráig, szombaton 09.00–14.00 óráig) válthat jegyet.

Elérhetőségek

7400 Kaposvár, Noszlopy Gáspár utca 5–7.
Telefon: +36 (82) 510 892
Email: ifo@szivarvanykulturpalota.hu
Web: www.szivarvanykulturpalota.hu