{{ selectedCategoryName }} {{ selectedMenuName }}
Vissza a lap tetejére

Deseda

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda. A tó, valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt.

A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbeveszik változatos túrautak, melyek kerékpárral is járhatók. Hidegebb teleken a tavat ellepi a korcsolyázó emberek hada. Főként a 67-es főút hídja és az arborétum közötti területre koncentrálnak a kedvező feltételek miatt.

Halfauna

Békés halak: ponty, amur, dévérkeszeg, kárász
Ragadozó halak: süllő, harcsa, csuka
Védett halak: szivárványos ökle, vágó csík, réticsík
Ezeken kívül megtalálható még: compó, balin, fehér busa, angolna, kősüllő, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, küsz, sügér, koi ponty, naphal, vágódurbincs, törpeharcsa, folyami géb, kínai razbóra

Megközelítés

A tó több irányból megközelíthető. Kaposvár irányából érkezve a toponári városrészben a „Vízi sporttelep” táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. Kaposfüreden a templomnál kell letérni a főútról, ahonnét murvás út visz a vízpartra. A 67. számú főút Somogyaszaló előtt áthalad a tó északi részén.

Történet

A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben. A tó 8 km hosszú, 26 km kerületű, 245 ha területű, és 8,2 millió köbméter vizet tárol. Vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. A Desedát árvíztározóként hozták létre, de a kezdetektől fogva célpontja volt a kaposvári horgászoknak. 1974-től már horgászat folyt a vízen, amikor a Kaposvári Sporthorgász Egyesület lett a halászati jogok birtokosa.

Közel ötévi áldozatos munkával egy csodálatos, jó fogási eredményeket produkáló horgászvíz alakult itt ki. A szövetségi kezelés alatt aztán mindez az ellenkezőjére fordult: betelepítették a tájidegen, nem őshonos busát, majd pontosan e halfaj miatt lehalászták a tavat. Mérhetetlen károk keletkeztek az élőhelyben és a tavi életközösségben egyaránt. Szerencsére a tó jelentős önfenntartó képességgel bír; ennek hála, hogy ma is közel átlagos horgászvíz maradt. A tározó és környezete helyileg védett természetvédelmi területté való nyilvánítása megtörtént.

Horgászati lehetőségek

Vízmélysége, mederalakulása változatos képet mutat. A gáthoz közelebb eső részeken 3–3,5 m, a tó más részein (különösen a 67-es számú úttól északra) 1 m körüli a víz mélysége. A Deseda-tó fantasztikus lehetőségeket rejt horgászati szempontból. Hosszú partszakaszai jelentős számú horgász egyidejű elhelyezését és szórakozását teszik lehetővé. A csónakos horgászat is kedvező lehetőségeket biztosít a halfogásra.

A tó Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában van. A Deseda-tó és környékének használatáról és védelméről önkormányzati rendelet rendelkezik. 2011. január 1-jétől a ismét a Kaposvári Sporthorgász Egyesület a tó halászati kezelője.

Elérhetőségek

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület Irodája

Irodavezető: Rozs Tamás
Telefon: +36 (20) 415 7538
7400 Kaposvár, Berzsenyi utca 28–30.
Telefon/Fax: +36 (82) 411 876
E-mail: kaposhorg@gmail.com
Nyitva tartás: januártól júniusig 8–12, 13–17 óráig, júniustól decemberig 8–14 óráig

Kozári Miklós elnök
Telefon: +36 (20) 346 8848
E-mail: kaposhorg@gmail.com

Hauser Miklós titkár
Telefon: +36 (20) 346 8808
E-mail: kaposhorg@gmail.com

Halászati őrök

+36 (20) 325 34 70
+36 (20) 346 73 46
+36 (20) 346 74 80
E-mail: halor@deseda.hu

Térkép

GPS-koordináták: É 46.426144, K 17.802658